Daca sunteti in cautarea unui desert fin, rapid si cu putine ingrediente, creme brulee este un desert de inspiratie frantuzeasca ideal atat pentru cei mici, cat si pentru cei mari.
- 3 oua
- 250 ml smantana grasa
- 175 g zahar
- Cateva fructe: zmeura (o portocala, un kiwi, mure)
- Esenta de vanilie
- Apa
- Zahar brun
- Intr-o cratita se pune la foc smantana, esenta de vanilie si zaharul. Se omogenizeaza in permanenta cu telul pana se ajunge la temperatura dorita. Ulterior se opreste aragazul.
- Se pune o alta cratita cu apa pe flacara. Se separa galbenusul de albus si galbenusul se transfera intr-un bol mai mare, unde se vor bate si deasupra carora se va adauga treptat smantana pregatita anterior, incorporand bine ingredientele. Deasupra vasului cu apa clocotita se adauga bolul cu crema care se va gati la bain marie, omogenizandu-se incet si incontinuu pana capata o consistenta cleioasa. Se opreste focul, crema se toarna intr-un bol de servit in proportie de 3/4 si se foloseste blow torch-ul pentru a scoate bulele cu flacara. Apoi se da crema la frigider timp de 2 ore.
- Portocalele se curata de coaja si de partea alba si se taie felii, asemeni fructului de kiwi.
- Creme brulee-ul se scoate de la frigider si se aseaza in centrul unui platou/pe o farfurie intinsa. Se prezara zahar brun si cu ajutorul blow torch-ului se caramelizeaza la suprafata. Se decoreaza cu fructe.
Smantana nu se gateste, ci se duce la temperatura aproximativa de 80 grade Celsius, pe care o puteti verifica cu ajutorul unui termometru.
Apa din cratita in care se prepara desertul la bain marie nu trebuie sa atinga fundul vasului pentru a preveni gatirea excesiva.
Temperatura de gatire a creme brulee-ului trebuie sa fie de asemenea de 80 grade Celsius.
Pentru a verifica daca crema are consistenta ideala, se traseaza o linie cu degetul pe spatele unei linguri trecute prin aceasta. Daca se formeaza o linie perfecta, atunci crema este suficient de gatita.
Fructele pot fi sectionate in diferite forme geometrice pentru mai mult efect de decor.