Reteta de rostti de cartofi cu somon fumme si ou pochat este o reteta absolut senzationala, ideala pentru mic dejun si ocazii speciale, care se descrie prin arome inedite si perfect echilibrate.
- O bucata de somon afumat
- Rozmarin
- Ardei chilly
- Apa
- 3 oua
- 1 cartof
- Ulei de masline
- Capere marinate
- Salata verde
- Unt
- Crumble
- Faina
- Sare
- Piper
- Somonul se asezoneaza cu sare, piper, rozmarin si ardei. Se da la cuptor la 40 grade Celsius pentru 25 minute. Ulterior fileul se sectioneaza in doua si se extrage un patrat care se taie din nou in doua, cat pentru o portie.
- Se ia o cratita si se pune cu apa pe foc. Intre timp se sparge 1 ou intr-un bol. Cand apa este aproape sa atinga punctul de fierbere de 80 grade Celsius se adauga un praf de sare si se reduce focul. Cu ajutorul unei linguri se face in vartej in apa si se introduce oul timp de 2-2 minute jumatate. Ulterior se ia oul gatit si se transfera din nou in bol.
- Cartoful se curata si se da pe razatoarea mica circa un sfert-jumatate de cartof (pentru o portie). Se transfera intr-un bol, se asezoneaza cu sare si piper, un ou, o lingura de faina. Se incinge o tigaie in se adauga putin ulei de masline, se adauga cartoful cu ajutorul unei linguri si se aplatizeaza, obtinand o grosime de aproximativ jumatate de centimetru sau putin peste. Se rumeneste pe o parte si pe alta, pana capata o crusta aurie. Cand acesta este aproape gata se opreste focul si se lasa timp de cateva minute in tigaie, ca sa se termine de gatit.
- Pe farfurie se pune cartoful in mijloc, se pun bucatile de somon deasupra, oul poschat peste somon, se presara crumble de chorizzo, se adauga si caperele cu ajutorul pensetei si putina salata verde asezonata cu ulei de masline, sare si piper. De asemenea, se mai poate asezona suplimentar cu putin ulei si cu o floare comestibila.
Oul trebuie sa fie la temperatura camerei atunci cand se prepara.
Galbenusul oului trebuie sa fie moale, fluid, si sa curga atunci cand este spart.
La prepararea rosttiilor se poate adauga si nucsoara, piper, cimbru etc.