Pieptul de pui este un ingredient excelent si plin de creativitate cand vine vorba de gastronomie. Iar daca va doriti o reteta speciala cu care sa va impresionati musafirii sau cu care sa concepeti o cina deosebita, reteta de astazi cu piept de pui marinat in lapte, crema de cartofi, crispy usor picant si spuma de sampanie, va fi o alegere formidabila.
- 2 bucati de piept de pui dezosate
- Piele de pui
- 750 ml lapte
- 1 kg cartofi
- Sampanie
- Coniac
- Sare
- Piper
- Cimbru
- Smantana de gatit
- O lingura miere
- 2-3 linguri amidon
- Zahar
- Unt
- Ulei
- Pipetul de pui se pune intr-un bol de sticla peste care se adauga laptele. Se lasa la marinat, la rece, aproximativ 40 minute. Ulterior se scoate pieptul din frigider si din lapte, se trece in tava de copt, se condimenteaza cu sare, piper alb si piper negru zdrobit si putina apa din cea de la cartofi (aproximativ 2-3 polonice). Se da la cuptor la 180 ℃ pentru 15 minute.
- Cartofii se curata, se spala si se taie cubulete. Se trec in cratita si se acopera cu apa. Se asezoneaza cu sare si se lasa la fiert. Odata ce au fiert cartofii se strecoara, iar zeama se pastreaza deoparte. Cartofii se trec in blender cu ajutorul spumierei unde se paseaza pana se obtine un pireu fin. Se trec intr-un bol si se omogenizeaza cu smantana de gatit, un cub de unt si se da pe foc mic omogenizand incontinuu cu ajutorul unui tel, pana se formeaza o crema fina. Se da deoparte.
- Pielea de pui spalata si parlita se asezoneaza cu sare, piper negru si cimbru si se pune la prajit in tigaie alaturi de un strop de ulei. Se apasa pentru a se obtine o forma cat mai intinsa si se prajeste pana aceasta devine crocanta si rumena.
- Intr-o cratita pusa pe flacara la foc mic se adauga zaharul (aproximativ 2 linguri), iar cand acesta este topit se adauga o lingura de miere si se omogenizeaza. Se lasa pe foc pana se formeaza o spuma deasupra si ulterior se stinge cu putin coniac. Cand se elimina alcoolul se adauga cafeaua expresso deja pregatita anticipat , un cub de unt si 3 linguri de lapte, alaturi de 2-3 linguri de amidon diluat in apa rece. Cand sosul s-a legat si a devenit cremos, se da deoparte.
- Laptele se pune pe foc la fiert si cand a dat in clocot se opreste focul si se formeaza o spuma cu ajutorul unui blender trecut pe pelicula superioara a laptelui. Se da deoparte pana la amenajarea platoului.
- Se trec toate elementele pe o farfurie intinsa, incepand cu pireul peste care se adauga pieptul de pui, pielea crispy, spuma de lapte si sosul de cafea.
Laptele scoate mirosul de carne de pasare si fragezeste carnea.
Pentru obtinerea unui pireu cremos si foarte fin se poate adauga suplimentar smantana si unt treptat.
Alcoolul coniacului este eliminat in momentul in care nu se mai emana acei vapori patrunzatori.