Un preparat romanesc si plin de savoare, ideal pentru cinele dumneavoastra alaturi de cei dragi sunt aceste costite barbeque cu cartofi si piure de porumb. Este o reteta simpla si gustoasa, care va fi pe gustul intregii familii.
- O costita medie de porc cu 4 oase (aprox. 200 g cu os)
- Ulei de floarea soarelui
- Zahar brun
- Poia usor picanta si afumata
- O crenguta de rozmarin
- 1 cartof alb de dimensiune medie
- O ceapa rosie
- O ceapa galbena
- 30 g sos de rosii
- Aprox. 100 g cola
- Boabe de porumb
- Unt
- Sare
- Piper
- Costita se sectioneaza in doua bucati aproximativ egale. Se condimenteaza cu un mix alcatuit din boia, zaharul brun, sare, piper, frunzulite de rozmarin si putin ulei. Se trece carnea condimentata pe o tigaie in care se afla ulei incins, adaugand tot sosul deasupra acesteia. Cand aceasta prinde crusta se trece amestecul intr-o tava mica si se pune la cuptor pentru 20 minute.
- Cartoful se curata si se taie. Se extrag doua bucati aproximativ dreptunghiulare si se pun in tigaie, peste uleiul incins. Cand cartoful prinde culoare se trece pe un servetel de bucatarie si se asezoneaza cu sare. Se da deoparte pana la servire.
- Ceapa se curata si se taie in jumatate, mai apoi se taie cubulete ceapa rosie. In tigaia in care s-a facut costita se adauga ceapa rosie la calit. Se adauga o masura de zahar brun, putina boia, pasta de rosii si cola. Se omogenizeaza si se asezoneaza cu piper si sare, adaugandu-se si jumatate din ceapa galbena intreaga pentru ca sosul sa prinda o aroma extra. Se fierbe la foc mic pana capata o textura mai densa.
- Se pun aproximativ 10 linguri de porumb cu varf in blender, peste care se adauga o masura de boia afumata, un cub de unt si se mixeaza impreuna.
- Pe un platou se trece putin din pireul de porumb. Se aseaza cartofii prajiti, costita si sosul alaturat intr-un bol.
Pentru un plus de savoare puteti condimenta carnea cu 2-3 zile inainte. Cu cat carnea se marineaza mai mult in condimente, cu atat va fi mai savuroasa.